Enligt en undersökning som Jordbruksverket genomfört är det äntligen fastställt. Schäfern är den populäraste hunden – i Stockholm.

Schäfer valp MINDREDebatten om vilken hund som är mest populär tycks vara lite av en never-ending-story som aldrig tar slut, fram tills nu. Jordbruksverket har nämligen kommit fram till att det faktiskt är schäfern som är populäraste hunden, i alla fall i Stockholm. Här hamnar hunden på plats ett i tio-i-topp-listan av hundar hos hela 13 av landets 26 kommuner, och där efter är det labradoren som ligger etta i tio kommuner, rapporterar Dagens Nyheter. Ser man till antal är det alltså ganska så glasklart att det är schäfern som kammade hem spelet – så har du en schäfer som jaktkompis eller bara som sällskapshund och bor i en Stockholmskommun är du med andra ord inte ensam om detta.

Olika favoriter beroende på kommun

Något smått intressant om undersökningen som Jordbruksverket genomförde är att se vilka hundraser som kvalat in på tio-i-topp-listorna i Stockholms kommuner. Till exempel kunde man konstatera att en ovanlig andraplats i Upplands-Bro har gått till Rottweilern och på topplistan i Nykvarn har både Tax och Rhodesian ridgeback kvalat in. Inte lika förvånande är dock att man på Lidingö och i Danderyd har småhunden Bichon havanais på sin topplista då småhundar länge varit populära här, men kanske inte just denna rasen som är ny på listan. Småhundar är även poppis i Solna och Sundbyberg där Jack Russell är nummer ett i Solna och förstaplatsen i Sundbyberg gick till den korthåriga Chihuahuan. I Vaxholm, där många familjer med barn bor, är det dock Golden retrievern som gäller, här föredrar man generellt klassiska familjehundar, till vilket kan tillskrivas just en golden. Men vilken hund är då populärast i Stockholm Stad? Labradoren. Men det gör ingenting, en schäfer ska ha nära till natur – vilket den har i de kommuner där den ligger etta!