Stolt ägare av en schäfer? Varför inte testa på en annorlunda form av motion- och koncentrationsträning såsom jakt – det gillar både husse, matte och hund!

”Specialklubbarnas jaktprov är viktiga verktyg i aveln. De syftar till att utvärdera tidigare avelsarbete och till att identifiera lämpliga avelshundar. De är också till stor hjälp för att ta fram ändamålsenliga och lämpliga jakthundar. Ur jaktetisk synpunkt ska hundens förmåga till samarbete och lydnad särskilt beaktas, samt att hunden är mentalt stabil. Alla jakthundägare bör sträva efter att delta på jaktprov för att bidra till utvecklingen av respektive ras” läs mer här.

Jägare jakthund litenFunderat på att testa om din schäfer passar att ha med på jakt? Då är citatet ovan något att titta närmare på. Det handlar nämligen om Svenska kennelklubbens högsta beslutande organ, Kennelfullmäktige har tagit nytt beslut om en policy när det kommer till att avväga vilken hund som ska få bedriva jakt eller inte. Så med andra ord handlar det inte längre om att dra på sig sina jaktstövlar dam eller sin jaktkeps herr och ge sig ut i naturen med geväret under armen och hunden i kopplet – numera måste man verkligen förbereda sig. För visst finns det regler om vad som gäller när man ska jaga med sin hund. Dessa kan man hitta hos Svenska Jägareförbundet och tar bland annat upp saker såsom vilka krav det finns på hundar som ägnar sig åt eftersök och hur en hund som apporterar vi fågeljakt rimligen bör hanteras med mera. Så det kan också vara bra att läsa in sig på och är man nyfiken på vad jaktlagen säger i ämnet kan man läsa Jaktlag (1987:259) hos riksdagen där hela lagen finns att spana in.