Våren är en tid då många unga väljer att konfirmera sig, vilket utöver den kristna ritualen även förknippas med släktträffar och presenter. Det är kanske vid det här tillfället familjen borde skaffa hund genom att ge konfirmanden en söt valp i konfirmationspresent? Låt oss diskutera lite närmare kring alternativet att ge bort en hundvalp i present.

En högtid är något som ska firas och när det kommer till konfirmation är gåvor en form av symbol för firandet av konfirmanden. Nu för tiden finns dessutom nya former av konfirmationsläger, vilket innebär att ungdomar har fler möjligheter att välja ”konfirmationsväg”. Men vad är egentligen en bra konfirmationspresent? Vid detta unika tillfälle vill så klart nära och kära ge bort något betydelsefullt. En valp stämmer ju in på detta då det definitivt är en minnesvärd gåva som sticker ut bland mängden. Det ställer dock krav både på konfirmanden och övriga familjemedlemmar. Är man inte väl förberedd på dessa är det nog en bättre idé att satsa på en annan typ av konfirmationspresent i stället för att ge bort en valp. En klocka, guldsmycken eller porslin till det framtida boendet är tidlösa favoriter som alltid uppskattas.

Skaffa valp? Tänk på detta

Om planen är att ge bort en hundvalp till konfirmanden finns det några aspekter väl värda att analysera innan ett eventuellt köp. Kraven som hundägare varierar så klart beroende på ras och typ av hund, men vissa aspekter är generella.

  • Rutiner och ansvar
  • Mer planering
  • Kostnader
  • Allergi

En hund kräver rutiner och det innebär att hela familjen automatiskt har ett ansvar för hundens välmående livet ut. Det krävs även en hel del planering som hundägare. Att sticka iväg spontant på semester är exempelvis inte ett alternativ eftersom att du behöver ha någon som tar hand om hunden. Det kostar även pengar att ha hund såsom mat, försäkring, tillbehör och medicin är bara några direkta kostnader en hundägare får räkna med. Inte sällan finns det allergiska människor i ens närhet, vilka inte skulle kunna komma på besök om hunden finns i hemmet. Att köpa en hund i konfirmationspresent kan på många plan vara en minnesvärd och fin gåva, men det gäller att skaffa hund utifrån rätt förutsättningar. Finns dessa så är det garanterat en uppskattad present!

Konfirmationen ger nya ansvar

Konfirmationen är till mycket en form av bekräftelse på att det äldre barnet tagit del av livets lärdomar. Det innebär också att nya ansvar ställs på konfirmanden som inte längre är ett litet ”barn” utan en individ som vet och förstår konsekvenser av ett handlande. En hundvalp som konfirmationspresent kan just därför vara ett utmärkt alternativ. Hunden blir konfirmandens nya ansvar och ett bevis för att han eller hon är redo att ansvara för någon annan än sig själv. Den lilla valpen kommer förhoppningsvis leva länge och därmed kunna följa konfirmanden på nya äventyr – både under studierna och vidare på nya jobb och på nya platser.

Finns det däremot saker från listan hos tidningen Metro som med stor risk kan stämma in på konfirmandens kommande år, kanske andra former av konfirmationspresenter är att föredra. Bor familjen mitt inne i stan är kanske en hund blir mer till ett bekymmer än en glädjespridare. Är det redan ganska stökigt i hemmet? Då är kanske heller inte en hundvalp den mest optimala konfirmationspresenten. Precis som tidigare nämnt i artikeln handlar det om att vara väl medveten om vad en hund i familjen innebär på alla plan.